Коли краще вносити добрива?

Азотні добрива потрібно вносити на всіх грунтах щорічно в один або два прийоми - 2/3 дози навесні, як тільки можна закрити добрива в грунт, і 1/3-невдовзі після цвітіння (в період осипання зав'язі).

Фосфорні, калійні і органічні добрива можна вносити один раз в три чотири роки, відповідно збільшивши рекомендовану дозу. На легких піщаних і супіщаних грунтах, а також торф'янистих ці добрива треба вносити щорічно навесні.

Азот забезпечує сильне зростання.

Ознаки нестачі азоту - пожовтіння листя, короткі, тонкі стебла, погана врожайність. Міститься азот в рослинних рештках, сидератів, гною, роговий борошні, стружці.

Фосфор стимулює цвітіння, підвищує зимостійкість і посухостійкість.

Про дефіцит фосфору свідчать слабке зростання, уповільнене розвиток кореневої системи, темно-зелене забарвлення листя з червонувато-фіолетовим відтінком, їх скручування.
Міститься фосфор у гіперфосфате, кістяний борошні, висушеному курячому посліді, томас-фосфаті, курячому посліді, гної і гною рідині.

Калій сприяє накопиченню вуглеводів і білків, посилює ріст коренів, підвищує холодостійкість, стійкість до посухи, опірність хворобам.

Ознаки нестачі калію - жовте листя і, її відмирання, що починається з верхівки, що переходить на краю, місця поруч з жилками.
Міститься калій в гної, деревної золи, гранітної пилу, калійних солях, базальтової пилу.

Кальцій покращує грунтовий склад, усуває кислотність грунту.

Дефіцит характеризується зниженням врожайності, поганий структурою грунту. Міститься кальцій в доломіті, мергелі, мармурі, крейді, водоростевому вапняку.

При нестачі магнію листя світлішають, на них з'являється мармуровість, ділянки між жилками на нижніх листках набувають червоно-фіолетового відтінку, самі листя стоншуються і швидко обпадають.

Дефіцит сірки виражається в слабкому зростанні, колір рослини змінюється на світло-зелений, листя в'яне.

Ознакою нестачі цинку є плями неправильної форми, розташовані хаотично. Згодом листя відмирає.


Для супіщаних (піщаних) грунтів рекомендується внесення добрив малими дозами, але часто.

Комплексні добрива складаються з 2 і більше поживних елементів, потрібних рослині. Їх склад спеціально підібраний для певної мети: для стимуляції росту коренів, для збільшення зеленої маси і т. Д.

Амофос - складне комплексне добриво, в якому є сполуки фосфору й азоту, що забезпечують рослини речовинами для їх росту. Вносити амофос слід під корінь.

Нітрофоска складається з азоту, фосфору і калію. Ранньою весною, розчинивши у воді, нітрофоску треба вносити в піщані і супіщані грунти, восени - в глинисті і суглинні.

Калійні суміші стимулюють активний розвиток рослин, цвітіння і утворення плодів.

Калійна сіль - дієвий засіб для підгодівлі коренеплодів. Вносити її потрібно восени.

Мікрорастворімие добрива - спеціальні живильні суміші, що випускаються у вигляді таблеток, що розчиняються у воді. Розробляються для певних овочевих культур.

Рідкі добрива отримують шляхом бродіння рослин у воді.

Для цього їх слід укласти шарами в бочку і залити до країв водою. Для усунення запаху додається кам'яне борошно (кілька жмень). Зелену масу в бочці треба перемішувати.
Термін приготування - 5 днів. У холодну погоду - 2 тижні. Перед застосуванням добриво потрібно розвести водою в пропорції 1:10.